Zagadnienie 3 of 3
In Progress

3. Karm się dobrem

marta 5 czerwca 2025

Masz czas, żeby spakować pudełeczka ze zdrowymi przekąskami dla bliskich, ale nie znajdziesz go, żeby pokroić paprykę na kanapkę? Musisz jeść zdrowo – co nie znaczy drogo. Wystarczy kilka drobnych zmian. Po pierwsze zaopatrz się w dwulitrowy dzbanek do wody i stawaj go na widoku, to woda, którą powinnaś/powinieneś wypijać każdego dnia. Nie czekaj na pragnienie, popijaj po kilka łyków często, żeby organizm był stale nawodniony.

Nie możesz przekonać się do (braku) smaku wody? Wypróbuj alternatywy:

  • ziołowa herbata bez słodzików
  • dodatki do wody, jak:
  • ogórek
  • cytryna
  • pomarańcza
  • maliny
  • truskawki
  • natka pietruszki
  • mięta

Rano jedz zielone warzywa:

  • ogórek
  • zielona papryka
  • sałata
  • sok z selera naciowego lub jego łodygi
  • surowa kalarepka

Do drugiego śniadania dodaj owoc

  • jabłko
  • kiwi
  • maliny
  • truskawki
  • borówki

Obiad w towarzystwie kiszonek:

Kiszone warzywa wspomagają procesy trawienne i odporność organizmu, kisić można np.:

  • ogórki
  • kapustę
  • kalafior
  • marchewki
  • rzodkiewki
  • kalarepę

Na podwieczorek chrupnij:

  • rzodkiewki
  • paprykę
  • marchewkę

Lekka kolacja

  • serek wiejski z pomidorami, rzodkiewkami czy szczypiorkiem
  • hummus z warzywami w słupki
  • kalafior gotowany serwowany z ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulą w towarzystwie koperku

W Twojej diecie ważna jest równowaga, pamiętaj o białku, tłuszczach i węglowodanach. “Węgle” to energia, tłuszcze – nośnik witamin, białko – siła. Potrzebujesz ich wszystkich.