
Masz czas, żeby spakować pudełeczka ze zdrowymi przekąskami dla bliskich, ale nie znajdziesz go, żeby pokroić paprykę na kanapkę? Musisz jeść zdrowo – co nie znaczy drogo. Wystarczy kilka drobnych zmian. Po pierwsze zaopatrz się w dwulitrowy dzbanek do wody i stawaj go na widoku, to woda, którą powinnaś/powinieneś wypijać każdego dnia. Nie czekaj na pragnienie, popijaj po kilka łyków często, żeby organizm był stale nawodniony.
Nie możesz przekonać się do (braku) smaku wody? Wypróbuj alternatywy:
- ziołowa herbata bez słodzików
- dodatki do wody, jak:
- ogórek
- cytryna
- pomarańcza
- maliny
- truskawki
- natka pietruszki
- mięta
Rano jedz zielone warzywa:
- ogórek
- zielona papryka
- sałata
- sok z selera naciowego lub jego łodygi
- surowa kalarepka
Do drugiego śniadania dodaj owoc
- jabłko
- kiwi
- maliny
- truskawki
- borówki
Obiad w towarzystwie kiszonek:
Kiszone warzywa wspomagają procesy trawienne i odporność organizmu, kisić można np.:
- ogórki
- kapustę
- kalafior
- marchewki
- rzodkiewki
- kalarepę
Na podwieczorek chrupnij:
- rzodkiewki
- paprykę
- marchewkę
Lekka kolacja
- serek wiejski z pomidorami, rzodkiewkami czy szczypiorkiem
- hummus z warzywami w słupki
- kalafior gotowany serwowany z ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulą w towarzystwie koperku
W Twojej diecie ważna jest równowaga, pamiętaj o białku, tłuszczach i węglowodanach. “Węgle” to energia, tłuszcze – nośnik witamin, białko – siła. Potrzebujesz ich wszystkich.