Zagadnienie 3 of 3
In Progress

3. Karm się dobrem

marta 19 kwietnia 2025

Masz czas, żeby spakować pudełeczka ze zdrowymi przekąskami dla bliskich, ale nie znajdziesz go, żeby pokroić paprykę na kanapkę? Musisz jeść zdrowo – co nie znaczy drogo. Wystarczy kilka drobnych zmian. Po pierwsze zaopatrz się w dwulitrowy dzbanek do wody i stawaj go na widoku, to woda, którą powinnaś/powinieneś wypijać każdego dnia. Nie czekaj na pragnienie, popijaj po kilka łyków często, żeby organizm był stale nawodniony.

Nie możesz przekonać się do (braku) smaku wody? Wypróbuj alternatywy:

  • ziołowa herbata bez słodzików
  • dodatki do wody, jak:
  • ogórek
  • cytryna
  • pomarańcza
  • maliny
  • truskawki
  • natka pietruszki
  • mięta

Rano jedz zielone warzywa:

  • ogórek
  • zielona papryka
  • sałata
  • sok z selera naciowego lub jego łodygi
  • surowa kalarepka

Do drugiego śniadania dodaj owoc

  • jabłko
  • kiwi
  • maliny
  • truskawki
  • borówki

Obiad w towarzystwie kiszonek:

Kiszone warzywa wspomagają procesy trawienne i odporność organizmu, kisić można np.:

  • ogórki
  • kapustę
  • kalafior
  • marchewki
  • rzodkiewki
  • kalarepę

Na podwieczorek chrupnij:

  • rzodkiewki
  • paprykę
  • marchewkę

Lekka kolacja

  • serek wiejski z pomidorami, rzodkiewkami czy szczypiorkiem
  • hummus z warzywami w słupki
  • kalafior gotowany serwowany z ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulą w towarzystwie koperku

W Twojej diecie ważna jest równowaga, pamiętaj o białku, tłuszczach i węglowodanach. “Węgle” to energia, tłuszcze – nośnik witamin, białko – siła. Potrzebujesz ich wszystkich.